SüKûT-Forum
SüKûT-Forum
Yükleniyor

Tuza karşı savaş başlatıldı

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

 Tuza karşı savaş başlatıldı  Empty Tuza karşı savaş başlatıldı

#1 Salı 22 Haz. - 18:32

Sağlık Bakanlığı tarafından bugün başlatılan ''Tuz Tüketiminin Azaltılması Stratejisi'' taslak programında veri bankası oluşturulacağı belirtildi.

Restoran, fast-food, lokanta gibi yerlerdeki menülerin incelenerek, tuz miktarlarındaki azaltma oranlarının saptanacağı ve tuz oranının kademeli olarak düşürüleceği; bu yerlerde masalardan tuzlukların kaldırılacağı, bunun yerine küçük poşetlerde iyotlu tuzların bulundurulmasının sağlanacağı ifade edilen taslakta, isteğe bağlı olarak tuz ilave edilmesi gereken patates kızartması, salata, ayran gibi yiyecek ve içeceklere hazırlama sırasında tuz eklenmeyeceği vurgulandı. Taslakta, masalarından tuzlukları kaldıran restoran ve fast-foodların logo, bayrak veye sertifikayla ödüllendirileceği belirtildi.


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, ''Tuz Tüketiminin Azaltılması Ulusal Strateji Belirleme Çalıştayı''nda, Türkiye'de tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik 2010-2015 yılları arasında uygulanacak ulusal program kapsamında temel stratejiler ile bu stratejiler paralelinde hedefe yönelik etkili faaliyetler belirlendi.


Türkiye'de bir kişinin günlük tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öngördüğü 5 gramın 3 katından fazla olduğu, bunun kadınlarda 16, erkeklerde 19 gramın üstüne çıktığı vurgulanan çalıştayda, uygulama esaslarına ilişkin taslak metin ele alındı ve bilim adamları, ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinden oluşan grupların önerileri değerlendirildi.


-VERGİ İNDİRİMİ-


Mevcut durum ve hedeflerin belirlenmesi kapsamında da Türkiye'de günlük tuz tüketimine dair yapılan araştırma verileri incelenerek rapor haline getirilecek. Mevcut tuz tüketimi göz önünde bulundurularak yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre tüketilmesi önerilen tuz miktarları belirlenecek ve bu gruplara göre kısa ve uzun vadede tuz tüketiminde yapılacak azaltma oranları kademeli olarak tespit edilecek.


Ekmekteki tuz oranları belirlenecek ve kademeli olarak azaltılacak.


Farklı gıda kategorilerine göre peynir, et ürünleri, işlenmiş tahıl ürünleri, kahvaltılık gevrek ve bisküvi gibi işlenmiş ürünlerin tuz miktarları da kademeli olarak düşürülecek.


İşlenmiş ürünlere ilave edilen tuzun yerine muadillerinin kullanılması konusunda çalışmalar yapılacak. İşlenmiş gıdalarda tuz oranının azaltılmasından dolayı ihtiyaç duyulabilecek alternatif üretim metotları geliştirilecek, reformülasyon çalışmaları yapılacak ve üreticiye sunulacak. Daha az tuz içeren gıdaların üretimi teşvik edilecek, vergi indirimi yapılması koşulları araştırılacak.


Ürünlerindeki tuz miktarını azaltan başarılı gıda firmaları basın yoluyla duyurulacak ve ödüllendirilecek. Tuzu azaltan gıda firmalarının ürün etiketlerinde slogan geliştirilmesi desteklenecek. Farklı markaların ürünlerinin tuz içerikleri karşılaştırılarak, medya yoluyla sonuçlar duyurulacak.

Kaynak: aa
Carucci
Carucci
Haberdar
Haberdar

Mesaj Sayısı : 2043
Yaş : 140
Kayıt tarihi : 13/12/09
Nerden : Almanya
Rep Gücü : 5582
Rep Puanı : 17
Uyarı : Seviye 1

http://www.binnurkayafan.yetkinforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

Konuyu Paylaş...
Konu Linkleri
URL:
BBCode:
HTML:
 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz